Een Smaakvolvlees.nl favorietje

Krokant buikspek met geroosterde groente en pittige dipsaus

Krokant buikspek met geroosterde groente en pittige dipsaus
  • Varkensvlees, Hoofdgerechten
  • 0:30 minuten plus 6 uur marineren en 105 minuten oventijd
  • 6 personen

Ingrediënten

  • 1.000 gram buikspek met zwoerd
  • 225 gram grof zeezout
  • 1 eetl. Five Spice poeder
  • 1 theel. grofgemalen zwarte peper
  • 2 eetl. kristalsuiker
  • 4 eetl. ponzusaus
  • 4 st. shanghai paksoi
  • 200 gram radijsjes
  • 150 gram beukenzwammetjes
  • 2 gele penen
  • 1 eetl. sesaomolie
  • 1 eetl. geroosterd zwart en wit sesamzaad
  • versgemalen peper
  • zout

Voor de dipsaus:

  • 1 kleine rode peper
  • 2 cm verse gember
  • 2 stengels bosui
  • 2 takjes verse koriander
  • sap en rasp van 1 limoen
  • 1 eetl. sesamolie
  • 4 eetl. ponzusaus

Bestel direct

Bereidingswijze

1

Meng de Five Spice met de peper, de kristalsuiker en de ponzusaus en wrijf er het buikspek aan alle kanten, behalve het zwoerd mee in. Leg met het zwoerd naar boven in een schaal en laat 6-12 uur marineren in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem het buikspek uit de koelkast.

3

Prik het zwoerd met een vleesvork of een scherp naald in tot je net door het zwoerd bent, maar nog niet in het vlees prikt. Het kost even wat tijd om het zwoerd helemaal in te prikken, maar hoe meer fijne gaatjes erin zitten, hoe krokanter het zwoerd wordt.

4

Pak het buikspek in met aluminiumfolie, maar zorg er wel voor dat het zwoerd helemaal vrij blijft. Leg in een ovenschaal en bestrooi het zwoerd met het grove zeezout.

5

Plaats in de oven en laat 90 minuten roosteren.

6

Schil ondertussen de gele peen en snijd in repen. Snijd de shanghai paksoi in de lengte in vieren en snijd de radijsjes doormidden. Snijd de beukenzwammetjes van de onderkant af.

7

Snijd voor de dipsaus de peper in dunne ringetjes en snijd de gember ragfijn.

8

Snijd de bosui en de koriander fijn, meng in een kommetje met de peper en de gember en voeg er de rest van de ingrediënten aan toe.

9

Schraap de zoutlaag van het buikspek af, zet de grillstand van de oven aan en plaats onder de grill.

10

Laat grillen tot het zwoerd flink begint te bubbelen en mooi bruin kleurt. Let op dat het niet verbrandt. Nogmaals, hoe meer gaatjes je hebt geprikt, hoe meer het krokant zal worden. Reken op ongeveer 15 minuten. Neem uit de oven en laat even rusten.

11

Verwarm een scheutje sesamolie in een wokpan en rooster er op hoog vuur de gesneden groente in. Blus af met de ponzusaus en voeg het sesamzaad toe.

12

Dresseer de groente op een schaal en snijd het vlees met een kartelmes in mooie plakken.

13

Serveer er de dipsaus in een schaaltje apart bij.

14

Smakelijk eten!