• Account

Een Smaakvolvlees.nl favorietje

Gelakte oerham met gerookte aardappelsalade

Gelakte oerham met gerookte aardappelsalade
  • Varkensvlees, Hoofdgerechten
  • 0:30 minuten plus 4 uur oventijd
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 2 oerhammetjes
  • 1 eetl. gerookt paprikapoeder
  • 2 dl appelsap
  • 4 eetl. appelstroop
  • 1 borrelglaasje Jack Daniels
  • 1 bos waterkers
  • 1 gegrilde paprika
  • scheutje rode wijnazijn
  • 1 theel. gladde mosterd
  • scheutje zonnebloemolie
  • versgemalen peper
  • zout

Voor de aardappelsalade:

  • 600 gram vastkokende aardappels
  • 1 eetl. fijn rookmot
  • 2 stengels bosui
  • 4 takjes platte peterselie
  • 8 kleine augurkjes
  • 2 theel. kappertjes (uitgelekt)
  • 1 flinke eetl. grove mosterd
  • 3 eetl. creme fraiche
  • versgemalen peper
  • zout

Bestel direct

Bereidingswijze

1

Verwarm de oven voor op 120 graden.

2

Kruid het vlees rondom met het gerookt paprikapoeder, peper en zout.

3

Verwarm een scheutje olie in een anti-aanbakpan en bak het vlees rondom mooi goudbruin aan.

4

Leg in een ovenschaal en plaats in de voorverwarmde oven. Laat 3 uur zachtjes garen en draai tussendoor een aantal keren om.

5

Kook ondertussen het appelsap met de appelstroop in tot het stroperig wordt. Voeg er de Jack Daniels aan toe en neem van het vuur.

6

Smeer het hammetje rijkelijk in met deze lak, plaats terug in de oven en blijf gedurende ongeveer 45 minuten lakken, zodat het mooi glanzend wordt. Verhoog de laatste 15 minuten de temperatuur van de oven naar 165 graden. Lak het vlees bij die temperatuur nog tweemaal en neem dan uit de oven.

7

Borstel, terwijl het hammetje gaart, de aardappels goed schoon en snijd grof. Kook in ongeveer 15 minuten beetgaar in gezouten water. Giet af en laat goed uitwasemen.

8

Schep het rookmot op de bodem van de pan en leg er het rooster op. Leg de aardappels op het rooster.

9

Sluit de pan. Plaats op het fornuis boven een vlam en laat branden tot het begint te roken. Zet het vuur uit en laat nog 15 minuten staan.

10

Neem de aardappels uit de pan en schep in een kom. Snijd de augurkjes, de kappertjes, de bosui en de peterselie fijn en voeg toe aan de aardappels. Maak lekker smeuïg met de mosterd en de creme fraiche en breng eventueel op smaak met zout en peper.

11

Maak, terwijl het hammetje gaart een dressing van een scheutje zonnebloemolie, de azijn en de mosterd. Kruid met zout en peper.

12

Snijd de paprika in fijne blokjes en maak de waterkers net voor het serveren aan met de dressing en de paprika.

13

Serveer het gelakte oerhammetje met de (lauwwarme) aardappelsalade en de waterkers.

14

Smakelijk eten!